Новата "синя зона" изпразни центъра на София

Всяко трето място в синя и зелена зона в София вчера преди обяд беше празно, установи проверка на „Монитор". „Имаме между 25 и 30% по-малко паркирали автомобили", признаха контрольори от Центъра за градска мобилност, които обикаляха поверените им участъци. Така се оказа, че целта на кметството - да намалеят колите в центъра, се изпълни.

„До 13 часа имаме получени 7500 есемеса за синя зона и 5200 за зелена. Това са с около 2000 по-малко от обикновено", съобщи Румяна Милова, директор „Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност.

„Пълна каша е, сега тук каква зона е, търся контрольора, а не го виждам", негодува Емилия, която паркира колата си на улица „Искър". След минути дойде и проверяващият, който й обясни, че е паркирала своя автомобил в зелена зона. Объркването на някои от гражданите идва от това, че зоните са маркирани в синьо или зелено в началото и в края. Табелите са поставени на същите места. Така шофьорът, ако не види маркировката, и когато реши да паркира, не знае в коя зона попада ако наблизо няма табела.

Хитри столичани веднага намериха начин как да минават метър, без да плащат, информира "Монитор". Те се позоваха на закона за движение по пътищата, според който знакът на всяко следващо кръстовище отменя този на предишното. Така, ако няма табела за зона, то тя не съществува и не се плаща за паркинг. От кметството обаче обясниха, че това не е така, защото информацията за зоните е на указателни табели, а не на пътни знаци.

Все пак столичният градоначалник каза, че ще се направи проверка на броя на табелите и означенията на зоните. От една страна, те не можело да са на всяка крачка, но пък хората трябвало да са информирани.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини